Åbys Stora Pris

Helt snett ute på V75 förra helgen, inte en träff på enkelraden. Spiken Tekno Jerken avslutade bra men är väl inte direkt gynnad av kort distans och när Rennesvik”glömde” köra så blev det för långt fram. Varningen Say That Again räckte helt enkelt inte till. När det gäller min diss av J.S.Apollo så är jag nästan glad att jag hade fel. Travsporten behöver framgångar och exponering av B-tränade hästar i riksspelen. När det dessutom är en kusk som inte ingår i internklubben ”släpp till mig så släpper jag till dig” blir det extra kul. Jag lyfter på hatten för Spelling/Silvén för ett grymt bra jobb och en riktigt bra kuskinsats. Mera sådant…

Under veckan har det varit väldigt mycket snack och Hambletonian och de drivningar som förekommer i USA. Att det är amerikansktravsports regler som gäller där är jag helt med på men det innebär inte att man som svensk måste tycka att det är ok för att det är i ett annat land. Hästen är fortfarande en häst och den kräver den respekt som alla djur kräver. Svanstedt är ju skolad i Sverige och med våra regler. Åke visar med sitt agerande, som vi alla kan se på sändningen från Hambletonian, att respekten för hästen helt saknas. Men detta var ju ingen nyhet☹. Jag funderar också på hur ATG tänker, har råkat slinka förbi morgonsändningen som går ut över ombuds-TV hos oss ATG ombud. Tänk när någon oinvigd ser tävlingar från Australien och tror att det är från Sverige, är det verkligen värt att anordna spel till dessa tävlingar. På tal om respekt för hästen!

Åbys Stora Pris är huvud numret under dagens tävlingar på Mölndalsbanan. Förra helgen var jag på Åby men i ett helt annat ärende, då var det hopptävlingar för vår härliga ponny. Åby har fixat en helt perfekt anläggning för ryttartävlingar på innerplan, med stall och faciliteter som håller toppklass så måste det vara en av de bästa utomhus anläggningar i Sverige. Felicia och Rut lyckades plocka hem segern i en av tre starter under helgen. MsvB 1,20, snyggt täcke, rosett och inbjudan till semifinal i Prins Carl Philips pokal.

.IMG_4625

Mitt största minne från Åbys Stora är franske Ourasi, att se honom på plats 1988 glömmer jag inte i första taget.

Min Enkelrad till Åby. V75-1 4 B.B.S. Sugarlight-jag tror att han hittar till ledningen och håller hela vägen. V75-2 4 Hush Teemer-strålande lopp senast. V75-3 Re Doc-blev den stora snackhästen senast, slår till nu istället. V75-4 3 Havbergs Knight-måste ha bra chans att ta hand om ledningen, mycket vunnet då. V75-5 2 Whitehouse Express-körning mellan 1,3 och 5, blir perfekt smygare för Örjan. V75-6 2 Alfas Da Vinci-hamnar bra till härifrån och spelar ut vinst-speeden sent. V75-7 8 Noble Amok-trodde jag på senast, kom bort då och har lite luriga förutsättningar här också. Tycker ändå att han skall ha toppchans att vinna detta.

Wiottis Winnare

Åby Lopp 6 V75-6

2 Alfas Da Vinci var väl inte så märklig senast men då blev det enligt mitt sätt att se det helt fel. Han fick gå i 3:e spår för länge och dessutom under den delen av loppet där det gick riktigt snabbt. Jag tycker att Alfas har visat vid flera tillfällen att det är just de uppläggen han inte gillar. Han behöver ha det lite mera serverat. Nu ser det ut som det skall bli en resa i 2:a spår direkt. Det finns hästar och även kuskar i loppet som gillar att vara offensiva. Min känsla är att det kommer att bli bra tempo med El Mago Pellini och Adrian, Bergh med Udos Oiler och Ingves bakom Spitcam Jubb. Alfas Da Vinci kommer att trivas som fisken i vattnet och sista 500 kommer han att speeda riktigt fort. Alfas Da Vinci var tvåa i detta lopp förra året då bestämde Dante Boko helt i ledningen och det var chanslöst för Lövgren att hinna ifatt, Alfas var dock före Reckless i mål som då liftat med bakom Dante och spurtade via open stretch. Jag brukar komma rätt på Alfas Da Vinci och hoppas att det blir samma idag.

Wiottis Wägran

Åby Lopp 10 V75-6

6 Reckless är favorit i V75-6 och det tycker jag känns lite fel. Det var länge sedan någon annan kusk satt upp bakom Reckless och jag tycker inte att det är någon fördel att det blir så denna gång. Han gjorde ett strålande lopp senast men nu är det lite andra förutsättningar. Risken att han blir hängande är stor, han har dessutom tagit till galoppen några gånger bakom bilen. Motståndarna är tuffa och har lite bättre lägen. Visst plockar jag med Reckless om jag garderar upp loppet men favorit skall han väl ändå inte vara.

Wiottis Warning

Åby Lopp 6 V75-2

4 Hush Teemer hade jag ”go” känsla för i slutet av april på Färjestad. Då rundade han ett rätt billigt gäng och vann till fina 12ggr med Petter Karlsson. Han har därefter gjort ett flertal fina insatser utan att få vinna. Senast gick han ett bra lopp utvändigt om Scorpions Kiss och var inte alls stort slagen. Nu är läget bra och motståndet ungefär likvärdigt. Jag är inte helt säker på att Hush Teemer har de kvalitéer som krävs för att vinna en V75 final men till 2% är han i alla fall väldigt intressant.

..Arvikatavet kör sin sista tävlingsdag för säsongen på söndag förmiddag. Hoppas det kommer bra med publik och att vädret är med oss.

.. lunchtävlingar på Färjestad på måndag. V4-3 5 Glenn Boko har jag vurmat för flera gånger i bloggen. Nu har han ett perfekt spår, är snabb ut och en perfekt V4 och lunch dubbel spik.

..Jubileumspokalen på Solvalla på onsdag. Vilket häftigt lopp det blir! Kan Twister Bi fälla Readly Express eller blandar sig Cruzado i striden. Hur sätter jag in min favorithäst Day or Night In i sällskapet. Blir en hektisk vecka fram till onsdag. Tänker faktiskt ta en tur till Valla och bevittna grannlåten på plats.

Vi hörs!

Wiotti