Sommar Trav!

Dags att blicka tillbaka på ett par veckors flitigt besökande på travet, för att vara mig alltså. V75 i Årjäng, Arvikas säsongsavslutning och Axevallas trippeltrav har avverkats och det har varit fantastiskt kul dessa dagar. I Årjäng var vi i vårt gäng tio personer som tog plats längst ut på kanten av berget, mitt på upploppet. I Arvika var det tillsammans med Solberger och Pettersson, våra eminenta travjournalister, på Skyttes kamerahylla strax innan mål. Avslutningen på en solgassande travcamping i Axevalla med ett härligt gäng. Tack till Henke, Jonsson, Nicke V, Patrik, Petra och Ken för en mycket trevlig helg.

IMG_3361IMG_3363

Inte många före mig på Campingen!   Grillad lax, en öl och ett travprogram på torsdag kväll.

I Årjäng så var såklart behållningen NUNCIO. Vilken travare han är och vilken kusk som fått chansen att lotsa honom de senaste starterna. Som väntat blev det ett lopp utvändigt om ledaren men sättet som Kihlström helt lugnt placerar honom huvud och hals före Tycoon Conway Hall strax innan mål ger mig välbehagsrysningar. Spöet bakvänt och tussarna kvar i öronen! 09,7 blev segertiden och på det fanns det alltså en hel del sparat. Från Årjäng nämner jag också Västerbo Exakt som jag följt en längre tid och lyckats komma rätt på framför totoluckan ett flertal gånger. Snygg seger från ledningen och en utvecklingskurva som amatörtränare Roger Persson smart lockat fram. Blir intressant även i finalerna.

Från Arvika vill jag gärna lyfta fram mitt förslag till V5 bank. TEYLA och Rebecca Dahlen tog sig snabbt till ledningen och sedan var det som väntat spel mot ett mål, snyggt kört av Rebecca och joggingtur för Teyla. Som ekipaget uppträdde så kommer det säkert att duga till flera segrar framöver och förmodligen i lite tuffare konkurrens än breddlopp på Arvika. Intressant kusk debut av Patrik Sjöberg var också en av anledningarna till att det var förhållandevis tätt på publikplats denna tisdag eftermiddag. En av Sveriges genom tiderna största idrottsmän satt upp bakom Jenny Erikssons Increase Broline, oturligt nog så blev det ett gäng omstarter i loppet. Patrik prickade perfekt i både försök ett och två men efter några ytterligare omstartssignaler så stod han med två gula kort och tvingades av banan. Tråkigt för Patrik, för oss som hade sett framemot debuten och för Jenny som på ett stort sätt ställde upp med möjligheten att köra Increase. Min reflektion innan tävlingarna var det svala intresset från ATG och riksmedia för Sjöbergs debut. Har man lagt miljoner på en TV produktion, stjärnkusken, som väl får kallas succéartad men när det handlar om riktig tävlingsdebut då finns det knappt en rad skrivet. Måste vara för att debuten kom just hos oss, man skäms väl lite för vår underbara tävlingsbana bland de styrande.

Så till Axevalla och trippeltravet, sedan Bo Näslund och Kristina Palema tog hem segern 1985 har jag varit på plats alla år utom 2012. Även om jag inte kommer ihåg hur det gått till i varje final så värmer ändå 2016 års final vinnare lite extra. GALACTICA med sin tränare, ägare och uppfödare Malin Bergström och den i sammanhanget lilla tränaren/kusken Lars-Åke Söderholm visar att det går att sätta stortränare och hyrkuskar på plats. En seger som visar på bredden och framtiden för travsporten. Malin och Lars-Åke har matchat snyggt, låtit Galactica utvecklas i rätt riktning i sin takt och dessutom lyckats toppa formen helt perfekt. Förutom detta behöver man lite tur och det hade Galactica, då det som väl var blev tävling hela vägen i 2016 års Stochampionat. Galacticas svaghet är ,som jag ser det, ännu så länge hennes startsnabbhet detta kompenserar hon med styrkan och löpskallen, tänk när allt ramlar på plats då bär hon sina pengar utan problem och blir en tillgång i sto eliten.

IMG_3364IMG_3366

Skövde GK hål 1 på fredag morgon. Dags att ta plats vid banan på fredag eftermiddag!

Trippeltravet bjöd för övrigt på tre toppendagar, vädret var med oss och jag tror att kuskarna var på extra bra humör tack vare det. Loppen blev händelserika och det var körning hela tiden, ingen kusk hade någon helig position och de ekipage som ville vinna lopp fick verkligen bekänna färg. Det finns hur många vinnare som helst att plocka fram men jag väljer faktiskt en förlorare. SOME SUMMIT var lördagens stora V75 favorit, hon åkte dit men vilket lopp hon gjorde. Jag har klockat henne till 09,5 från 2000kv till 1000kv, hon gick sista 1500 efter 10,5, dessa noteringar utan rygg och med spår på vägen. Hon är ändå med och strider om segern till kort före mål, jag säger bara RUGGIGT!

Denna helg är det V75 i Bollnäs och jag måste medge en viss ”travtrötthet” efter mastiga 38 lopp förra helgen. Därför har helgens V75:a fått stå lite i skymundan och min vanliga genomgång av omgången har uteblivit. Vill ändå uppmärksamma att Wiottis Winnare och Wiottis Warning från Årjängs helgen kommer ut på Bollnäs. 12 Palermo Broline i V75-2 trodde jag nog var klar när Erik styrde fram i dödens senast. Han orkade inte försvara sig riktigt sista stegen och fick se sig slagen av Conrads Definitif. Har på nytt ett dåligt läge men jag är ändå inne på att han får revansch. 6 Västerbo Realhigh i V75-5 hamnade i 5:e ytter senast, han spurtade fint via 11/800m utan att för den skull vara i närheten av seger. Nu är det ett bättre läge och jag tror att han kan öppna bättre än visat. Motståndet ser lite enklare ut än förra gången och slipper han dödens så blir det troligen seger för Paw Mahonys stjärna.

..på tal om Mahony, Jenny kvalade in till Dam SM med Mårten Marje, snyggt!

..Åbergs i tisdagskväll, vad är det för travare vi har i vårt land för till fället. PROPULSION så bra han är. Efter att Örjan kröp ned bakom Mosaique Face och Robert Bi fick andra ytter så var jag säker på att Robin Bakker satt bakom vinnaren. Som vanligt så hade Kihlström tagit rätt beslut och Propulsion växlade imponerande ned ledaren när luckan kom och Robert Bi räckte bara till tredjepriset. Med Nuncio, Propulsion och Uncle Lasse lär vi inte få ett tråkigt elitlopp nästa år heller.

Vi hörs!

Wiotti