Mot flera hästägare.

För ett par veckor sedan var det årsmöte för Wermlands Trafvaresällskap. För första gången var jag själv en av deltagarna på ett välbesökt möte. Styrelseledamot Andreas Slätt höll i klubban och sekreterare Stig Johansson förevigade diskussionerna med pennan. Bland många kända ansikten umgicks jag med hästägare både från förr och nu. Exempelvis Sten-Eric”Fiddlestick” Carlsson och Bernt Sahlin som inte är aktiva på samma sätt nuförtiden men fortfarande travintresserade och mån om Arvikatravet. Egentligen så tycker jag inte om att ha synpunkter och åsikter om saker där ideella krafter lägger ned själ och hjärta i uppgiften, för att det skall bli bra för andra, kollektivet alltså. Jag ser det varje dag i vår ”ICA värd” där handlare över hela Sverige engagerar sig i råd, utskott och olika styrelser för att kollektivet skall fungera. De krafter som jobbar för Arvika travet är värd all beundran, i alla fall från min sida. Varför drar jag nu upp detta? Jo, för att jag älskar att gå på trav i Arvika det är genuint, det är långt ifrån V86-Express, hetsiga ATG-live reportrar och tomma stora läktare. I Arvika är det nära till hästarna och tävlingen, man möter folk som aldrig skulle sätta sin fot på en travbana förutom hemma i Arvika, det är bra med folk på publikplatserna när vädret är med oss, det är helt enkelt som det skall vara att gå på trav. Jag inbillar mig att det är här vi har störst chans att påverka människor att fortsätta med travsport. Man ser grannens häst tävla, den som man går förbi varje morgon och sticker till ett äpple när man är på väg till jobbet. Nästa häst som grannen köper eller föder upp ”kanske” man får frågan att vara delägare/sponsor till och man hoppar på tåget för att man ”kanske” kommer att få vara med och tävla, känna spänningen och pulsen när hästen skall starta. Så till pudelns kärna, problemet är att grannen med de spännande hästarna snart inte finns längre. Det var det som den största frågan som kom upp på mötet, hästägarna och de som utnyttjar anläggningen ute på Skytte blir allt färre. Likt övriga i Svensk Travsport så är den stora utmaningen för framtiden att skaffa flera aktiva. Med aktiva så menar jag nya och flera hästägare samt den verkliga grunden i svenskt trav, b-tränare eller kalla dem amatörer om ni så vill. Ett släkte som sakta men säkert håller på att dö ut.

Ett par saker som jag funderat på under de två veckor som förlöpt efter mötet är. Vilket mål finns uppsatt för sällskapet på kort och lång sikt? Hur behåller vi våra travdagar och vad gör att vår fina travbana finns kvar i framtiden med fortsatta aktiviteter? Hur gör man för att rekrytera nya b-tränare med egna hästar? När det gäller den sista frågan så tror jag att det är dags att börja samarbeta med våra vänner på andra sidan gatan. Nu är ju jag part i målet så att säga men på Arvika Ridklubb finns både kunnande, vana och insikt i hur mycket jobb och vilka kostnader som är förenat med att hålla på med hästar. Jag tror att rekryteringen kan komma på sikt om man öppnar sinnena för varandra, utnyttjar möjligheten med rid och trav så nära som det ändå är här i Arvika. Att tjejer eller killar skall börja med trav i unga år är inte så lätt men att knyta ihop det gemensamma intresset, hästen, tror jag kan generera hästägare och b-tränare i förlängningen. Det är ju inte skrivet i sten att man hela livet vill eller vågar hoppa hinder upp emot 1,50 eller kämpa mot domarna i dressyren. Oavsett vilka hästar man håller på med så har man ju koll på vilket arbete och vilka kostnader som är förenat med intresset, eller hur.

Min V75 och tips form har varit rätt usel de senaste två veckorna, hoppas det vänder i helgen och att formen är på gång för snart är det dags för travhelg i Stockholm.

Enkelraden denna lördag. V75-1 4 Undine-bra läge, barfota och bike, såg inte tom ut sist. V75-2 12 Aron Palema-tillbaka i form, växt in i klassen. V75-3 6 Bravo Navarone-släpps till ledningen, svårslagen.  V75-4 1 Bourbon Rain-intressant läge med ny kusk. V75-5 1 Spring Erom-spetsar han så är det toppchans. V75-6 1 Springfield- rätt favorit, lite enklare emot nu! V75-7 11 Grant Boko- härlig häst med tufft läge, Björn Goop upp, varning!

Wiottis Winnare

Örebro Lopp 6

6 Bravo Navarone har varit strålande bra i loppen hos Kolgjini. I årsdebuten så bara försvann han från motståndarna på ett imponerande sätt, senast så fick han inte slag på vinnande U.S Male EP som startade 40m före. Inte lätt när vinnaren går 13,7 över 3100m och Bravo skall plocka in 40m. Han visade under 11 s.700 men var ändå chanslös. Jag håller ändå insatsen för en av hans absolut bästa i karriären. Nu är det lite enklare emot än han är van vid, han bör kunna köra sig till ledningen efter några hundar meter och därifrån blir han inte lätt att slå. Det som kan ställa till det är att han ibland tar till galoppen bakom bilen. Nu kör säkra Christoffer Eriksson och jag räknar med att han tar honom på säkerhet från start. Bravo Navarone blir spik på alla mina system idag.

Wiottis Wägran

Åby Lopp 9 V75-5

9 Quick Fix gick en fantastisk tid i ledningen senast. Nu är det helt andra förutsättningar och dessutom låter det som att det skall bli skor på hovarna. Jag tror inte på Quick Fix denna gång och tycker att han är för mycket streckad idag.

Wiottis Warning

Åby Lopp 11 V75-7

11 Grant Boko är jag lite små kär i, visst är han mest effektiv i ledningen men han har också visat bra takter när han fått anfalla bakifrån. I ett stentufft och jämnt fält till Kungapokalen lyfter jag honom som dagens drag. Han har fått två lopp i kroppen nu och går säkert framåt med loppet. Med lite flyt i starten så kan han följa ryggen på startsnabba National Prince och skaffa sig en bra position i andra spår. Jag tror inte att detta blir något blufflopp och är rätt säker på att det blir full körning hela vägen, på Åby brukar det också bli så att alla i slutändan får chansen. Till sist det mest intressanta, Björn Goop upp för första gången!

.. Your Higness tycker jag gjorde ett bra lopp i Olympiatravet. Härligt att se att hon är på väg tillbaka efter pärsen hos fuskaren.

..Propulsion fick inte till det i Finland, lite seg tycker jag men träningsrundorna inför Elitloppet har säkert inte varit snälla och han kommer säkert att gå framåt för varje dag nu.

..Nuncio är svår att räkna på, inte samma tryck i honom heller för tillfället. Melander vet vad han gör tror jag.

 

Vi hörs!

Wiotti